Warning: Use of undefined constant _MAIL_HOST - assumed '_MAIL_HOST' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /new/constants_server.php on line 54

Warning: Use of undefined constant _MAIL_SMTP - assumed '_MAIL_SMTP' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /new/constants_server.php on line 55

Warning: Use of undefined constant _MAIL_PORT - assumed '_MAIL_PORT' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /new/constants_server.php on line 56

Warning: Use of undefined constant _MAIL_USERNAME - assumed '_MAIL_USERNAME' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /new/constants_server.php on line 57

Warning: Use of undefined constant _MAIL_PASSWORD - assumed '_MAIL_PASSWORD' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /new/constants_server.php on line 58

Warning: Use of undefined constant _TITLE - assumed '_TITLE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /new/constants.php on line 3
Prawidłowo posegregowane odpady, to bardzo cenne surowce » Wejherowo.pl - jakość miasta
pełna wersja

Aktualności

« powrót

Prawidłowo posegregowane odpady, to bardzo cenne surowce

2024-01-23
Prawidłowo posegregowane odpady, to bardzo cenne surowce

Zakład Usług Komunalnych w Wejherowie informuje, że od połowy stycznia trwa akcja roznoszenia woreczków na odpady BIO-kuchenne w zabudowie jednorodzinnej. Wcześniej prowadzona była akcja w obiektach zabudowy wielorodzinnej.

Akcja potrwa kilkanaście dni, a pracownicy Zakładu Usług Komunalnych w Wejherowie Sp z o. o. , będą kłaść worki (w rulonach) po 6 szt. na wycieraczkach przed mieszkaniami. Każdy rulon zawiera 20 szt. woreczków 8-litrowych.

Jednocześnie ZUK przypomina, że odpady BIO-kuchenne należy wyrzucać do specjalnych, brązowych pojemników na odpady BIO w workach kompostowanych, luzem, bądź w torbach papierowych. Do pojemnika na odpady BIO kuchenne NIE wrzucamy odpadów w workach plastikowych.

Jak postępować z odpadami BIO?

Do brązowego pojemnika wrzucaj:

- odpady żywnościowe pochodzące zarówno z przygotowania posiłków, jak i resztek pokonsumpcyjnych – resztki żywności pochodzenia roślinnego np. warzywne i owocowe obierki, skorupki jaj, fusy po kawie i herbacie, części roślin domowych wraz z bryłą korzeniową i ziemią.

- nabiał i jego przetwory np.: pizza, makaron, pierogi, pieczywo, słodycze,

- zużyte papierowe ręczniki kuchenne z resztkami spożywczymi, mokre (bez chemii gospodarczej)

Wykorzystaj potencjał bioodpadów - wrzucaj luzem.

Należy pamiętać, że odpowiednio posegregowane odpady to bardzo cenne surowce, które mogą być przetwarzane i ponownie wykorzystane.

Poniżej zamieszczamy tabelę informującą o zasadach segregacji wszystkich odpadów.