Jak ustrzec się ptasiej grypy?
2006-03-23STOSUJ SIĘ DO PONIŻSZYCH ZALECEŃ • SPOŻYWAJ mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja poddane odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70°C; • MYJ dokładnie z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (deski, noże, talerze) - PAMIĘTAJ, że zamrażanie mięsa NIE NISZCZY wirusa ptasiej grypy; • NIE DOTYKAJ bez odpowiedniego zabezpieczenia martwych lub sprawiających wrażenie chorych ptaków dzikich ani ubitego drobiu. Przede wszystkim DOPILNUJ, aby nie robiły tego dzieci; • ZADBAJ O TO, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania; • MYJ RĘCE po każdorazowym zetknięciu z ptactwem zarówno dzikim jaki hodowlanym; DOPILNUJ, ABY ROBIŁY TO TAKŻE DZIECI; • PAMIĘTAJ, aby surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami żywnościowymi; • PRZYPOMINAMY o przestrzeganiu zakazu przywozu z zagranicy żywego lub martwego ptactwa, drobiu i wyrobów drobiarskich, jaj, nieprzetworzonych piór i ich części, pierza, puchu oraz trofeów myśliwskich; BEZWZGLĘDNIE PRZESTRZEGAJ zaleceń wydawanych przez przedstawicieli inspekcji weterynaryjnej i państwowej inspekcji sanitarnej. GŁÓWNY INSPEKTOR SANITARNY